Hypetros

Hypetros se constituye como un espacio para la actualidad y la opinión sobre la problemática de la vivienda en España

16F – Manifestació per una vivenda digna

L’escrit acusador a la vidriera d’una entitat financera informa els vianants del carrer Comte d’Urgell: culpables asesinos. Les lletres són de color negre i han estat plasmades amb esprai. Fins i tot el més despistat dels passatgers descartarà des d’un primer moment que l’empresa hagi patrocinat una decoració del gènere. La cal·ligrafia és majúscula i els seus acabats punteguts; sense haver de rumiar-hi molt, més d’un conclourà que fou realitzada amb rapidesa. Des de l’altra banda del carrer, en un augment del camp de visió, s’observen ferratines amb altres missatges compromesos que s’expandeixen al llarg de la façana. Estan quasi amuntegades, situades com si tinguessin la intenció de no deixar veure l’interior de l’entitat, o precisament per a mostrar què se’n pot esperar allà dins. En realitat tot això és el final dels fets, és precís saber què acaba de succeir.

Banc

16 de febrer – Barcelona. Més de 60.000 persones han acudit a la manifestació per la vivenda digna convocada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. A les cinc de la tarda es troben diversos grups a la Plaça Universitat. Alguns vesteixen disfressats de banquers o polítics i d’altres sostenen pacients les pancartes que porten preparades des de casa. Al moment d’iniciar el recorregut es comencen a fer audibles els lemes que acompanyaran tot el camí: “Si es pot”, “Rajoy dimissió”, “Volem el lloguer social”.

A Espanya, en els darrers quatre anys s’han executat 350.000 desnonaments. S’han vinculat cada vegada més suïcidis a l’endeutament de les famílies i l’actuació dels representants dels ciutadans -és a dir, del Govern-, i la dels bancs, desconcerta de cada vegada més la població.

A Barcelona, Ada Colau i Adrià Alemany (PAH Barcelona) han estat treballant per la recollida de firmes per a impulsar una Iniciativa Legislativa Popular. L’escrit exigeix, entre d’altres, que s’iniciï la dació en pagament retroactiva. Si s’aprova, les famílies endeutades que figuren com a moroses obtindran una segona oportunitat i no hauran d’abandonar les cases de manera forçosa. A la capital catalana, però també a la majoria de ciutats espanyoles, s’han conglomerat tals milers de persones exigint als governants aquesta ILP i que s’emmirallin en la resta d’Europa o als Estats Units pel que fa a la dació en pagament.

Destaca, entre la multitud, un gran grup vestit amb camisetes verdes amb l’escrit en negre “stop desnonaments”. És curiós observar les persones i actituds diverses: hi ha ciclistes, ancians, gent jove i parelles. Solitaris i també infants. Es pot distingir una família sencera, de cinc persones, que camina conjuntament al ritme de la manifestació; un noi amb barba i bigoti, que porta els cabells lligats en una cua, crida els lemes a prop d’aquests; s’escolta també una dona de mitjana edat explicar que li han robat la casa després de 13 anys -l’acompanya un nen que deu tenir aproximadament aquesta edat-. Hi ha dues noies de cabells rissats que segueixen animades el conjunt i un home d’aspecte seriós i cabells blancs que camina a pas més lent pel mateix carrer que tots els anteriors. Tots s’han deixat filmar i tots es manifesten avui per a exigir allò que Ada Colau ha recalcat reiteradament en llegir el manifest: és necessària i urgent la implantació de la dació en pagament retroactiva i dels lloguers socials, així com ho és la paralització de les execucions hipotecàries.

DSC03534

A les 19h les famílies, els avis, els solitaris, els ciclistes, els grups d’amics, els nens acompanyats dels seus familiars i la multitud amb camisetes verdes arriben al carrer d’Urgell, a la seu del Partit Popular. S’hi estan fins les 20h i allà repeteixen encara amb més força el “Sí es pot”. És allà també on una dona de cabells canosos es dirigeix a una entitat bancària i amb un esprai a la mà escriu a sobre de la vidriera de la façana: culpables asesinos. Les lletres són de color negre i els seus acabats punteguts. Hores després pocs vianants esbrinaran des del primer moment que aquella pintada l’ha realitzada una persona d’avançada edat. Són pocs també, en realitat, els que pensaven que l’Executiu deixaria arribar fins tal límit la situació de les famílies endeutades, molt pocs els que havien imaginat que el Govern escoltaria amb reticències, en el millor dels casos, la demanda popular i sobretot, són encara menys els que sospitaren en algun moment que aquests mateixos representants, els representants escollits per les urnes, serien els qui els acabarien fent fora de casa.

DSC03505Laura Guarda Martínez

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Información

Esta entrada fue publicada el febrero 16, 2013 por en Barcelona, Crónicas, Desahucio, Manifestación, Uncategorized.

Navegación

A %d blogueros les gusta esto: